Online foredrag fra Århus Universitet

  04/02/22
Billede af rummet

Se de meget populære foredrag fra Århus Universitet i vores Atriumgård på M.P. Koefoeds Vej 10 i Hjørring.

Underviser Anders Dannevig fra htx i Hjørring har endnu engang arrangeret online foredrag fra Århus Universitet, som man kan sidde i Atriumgården og se på storskærm. Det er gratis at se foredragene.

Anders serverer kaffe/te + kage, så det kan næsten ikke blive bedre.

Foredragene starter alle kl. 19 og varer ca. 2 timer. Emner og datoer er:

8. februar 2022 - Fremtidens natur
Ved biolog Jens-Christian Svenning

Jorden er en levende planet fyldt med mange forskellige livsformer. Men Jordens store befolkning presser nu naturen. Hør hvordan mennesket påvirker Jordens biodiversitet og om konsekvenserne for fremtidens levende natur. Hvilke løsninger skal vi satse på?

AFLYST! 22. februar 2022 - Den sovende hjerne
Ved neurofysiolog Birgitte Rahbek Kornum

Hvad sker der i hjernen når vi sover, og hvorfor er søvn nødvendig for helbredet? Med afsæt i den nyeste forskning dykker vi ned i søvnens mysterium – herunder de gavnlige effekter af de fire søvnfaser og hvilke søvnråd der faktisk er værd at lytte til.

1. marts 2022 - Klimaforandringerne
Ved klimafysiker Jens Hesselbjerg Christensen

Hvilke konsekvenser får den globale opvarmning? Hvordan afbøder vi dem? Hvordan tilpasser vi os? Hør svarene fra én af forfatterne af FN’s klimarapporter, som også vil forklare vigtige atmosfæreprocesser og dele af videnskaben bag rapporternes resultater.

15. marts 2022 - Ekstrem fordøjelse
Ved zoofysiolog Tobias Wang

Slanger trives, modsat os mennesker, med at æde enorme måltider efter lang tids faste. Hør om hvordan forskere med udgangspunkt i slangers ekstreme fordøjelsessystem prøver at blive klogere på hvordan dyr og mennesker overlever langvarig faste.

29. marts 2022 - Flagermus
Ved sansefysiolog Peter Teglberg Madsen

Selvom der er mere end 1.400 flagermusarter og de udgør en femtedel af alle pattedyrarter, er der meget vi ikke ved om hvad de foretager sig i mørket. Men nu har forskere sat små computere på flagermus og fået ny viden om deres adfærd og jagt med ekkoer.

26. april 2022 - På rumsafari blandt Mælkevejens planeter
Ved astrofysiker Hans Kjeldsen

Med teleskoper placeret på satellitter i rummet har astronomer gennem de seneste knap 30 år opdaget flere tusinde exoplaneter – dvs. planeter omkring andre stjerner end vores egen Sol. Hør om fund af vandplaneter, klippeplaneter og gigantiske gasplaneter.