Aftale på fem mia. kr. giver flere praktikpladser

  05/06/20

Også lærlingesituationen er berørt af covid19, og antallet af indgåede lærlingekontrakter, er faldet betydeligt. Og set i lyset af, at den aktuelle økonomiske situation fortsat udgør en stor udfordring for danske arbejdsgivere, hvilket risikerer at gå hårdt ud over elever og lærlinge, så er regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om at bruge 5,4 mia. kr. på at holde en hånd under lærlinge og danske virksomheder.



Den samlede trepartsaftale indeholder en række ambitiøse tiltag, der skal gøre det økonomisk overskueligt selv for virksomheder, som er i en vanskelig situation, at oprette nye lærepladser. Derfor er aftaleparterne enige om at indføre en løntilskudsordning for private virksomheder, der har lærlinge eller vil ansætte lærlinge. Helt konkret vil virksomhederne resten af året få dækket 75 procent af deres igangværende lærlinges løn. Derudover gives der løntilskud for så vidt angår nye aftaler på henholdsvis 45 procent til korte aftaler og 90 procent til ordinære uddannelsesaftaler. Løntilskudsordningen gælder fra 1. maj til 31. december 2020.

På EUC Nord i Hjørring og Frederikshavn mærker man også til manglen på lærlingepladser på specifikke områder. Uddannelseschef Dennis Mølgaard Kindberg nævner bl.a. smede, tømrer, skibsmontører, elektrikere og kontor.

- Lykkeligvis gør trepartsaftalen, at mange virksomheder nu kan ansætte lærlinge næsten uden omkostninger resten af året. Vores største opgave bliver at gøre alle virksomheder opmærksomme på ordningen, og det kan godt tage noget tid. Men vi forventer dog at på nogle områder vil der blive rift om lærlingene, når de nu kan hyres meget billigt.

Direktør på EUC Nord, Neil Jacobsen, har også modtaget nyheden med glæde og supplerer med:

- Vendsyssel har brug for flere håndværkere i disse år, og det har coronakrisen gjort endnu sværere i øjeblikket. Usikkerhed og mangel på omsætning på arbejdsmarkedet giver færre lærlingepladser. Derfor er det virkeligt en vigtig og ansvarlig aftale man har lavet, og jeg tror på, at den meget hurtigt vil give resultat i form af flere lærlingekontrakter.

I de kommende dage udsender EUC Nord et brev til 1.500 nordjyske virksomheder om trepartsaftalen. Brevet følges op med en personlig henvendelse med håbet, at man kan få ’solgt’ alle de lærlinge, som netop nu har svært ved at finde praktikplads.

Kontakt uddannelseschef Dennis Mølgaard Kindberg for yderligere information. Tlf. 7224 6064 eller mail dmk@eucnord.dk