HTXperimentarium i Frederikshavn

  23/09/13

Uge 39 står i naturvidenskabens tegn når den landsdækkende Naturvidenskabsfestival afholdes. I anledning heraf inviterer Teknisk Gymnasium i Frederikshavn kommunens grundskoleelever til sjove eksperimenter.

Mere end 300 grundskoleelever fra Frederikshavn og Sæby besøger onsdag og torsdag i uge 39 Teknisk Gymnasium i Frederikshavn til HTXperimentarium. HTXperimentarium er en tradition på gymnasiet, hvor man årligt i forbindelse med Naturvidenskabsfestivalen inviterer grundskoleelever til konkurrencer i naturvidenskabelige forsøg og eksperimenter. Eleverne konkurrerer mod hinanden i grupper og kæmper om den endelige sejr ved at vinde flest point.

Naturvidenskabsfestivalens tema er i år ’Energi til livet’ og har til formål at skabe begejstring for naturvidenskab, teknik og sundhed blandt børn og unge, samt udvikle de naturfaglige miljøer på skoler og ungdomsuddannelser.

Eleverne styrer slaget

De mange folkeskoleelever skal i alt gennem 12 forskellige boder med eksperimenter, som styres af htx-uddannelsens egne elever.

Htx-eleverne arbejder i uge 39 med temaet formidling og skal i disse dage formidle naturvidenskab til en målgruppe, de normalt ikke møder. Htx-eleverne har ligeledes selv udtænkt alle eksperimenterne og fungerer samtidig som dommere, der skal vurdere grundskoleelevernes præstationer og i sidste ende kåre én vinder. Arrangementet skal derfor ses som ét stort læringsmiljø, hvor alle involverede forhåbentlig lærer en masse nyt og ikke mindst får nogle sjove dage.

Legat løfter niveauet

Specielt til dette års HTXperimentarium har Teknisk Gymnasium fået et legat på 10.000 kr. fra Nordea-fonden, som skal bruges på festivalaktiviteter. Specifikt skal midlerne bruges på en eksperimentbod, hvor grundskoleeleverne og interesserede gæster skal eksperimentere med det fysiske fænomen: stående bølger. Der skal fremstilles to kæmpe trækbasuner af pvc-rør, hvor frekvensen vil ændre sig ved udtrækning. Det kan både høres og det kan måles med en frekvenstæller eller et oscilloskop. Gæsterne får til opgave at demonstrere ovenstående, samt at spille en lille melodi.

Med støtten fra Nordea-fonden har man dermed udnyttet muligheden for at løfte årets arrangement – både fagligt og ikke mindst underholdningsmæssigt.