Udveksling af snedkerlærlinge

  11/04/18



I disse dage har vores snedkerafdeling besøg af tre tyske elever fra snedkerskolen i Herford, Tyskland. Udover en uges ophold i snedkerværkstedet på EUC Nord i Hjørring, er de tre lærlinge ude og arbejde i to uger i danske virksomheder. Hos Krohne Vinduer i Harken har de besøg af Dominique Mowe og hos Norisol i Frederikshavn har de besøg af Anna Lynn Häcker og Sina Hüsemann. De to piger er sat i gang med snedkerarbejdet og det er nyt for dem, da de ikke har arbejdet med skibsaptering, som Norisol gør en del i. De er begge startet på snedkeruddannelsen sidste sommer og de bliver uddannet til møbelsnedkere. Om det siger Anna:

- I Tyskland tager det ca. 3 år at bliver snedker. Vi skifter mellem skole og virksomhedspraktik hele tiden. Det første år er vores ugeskema 2 dage i klasselokalet og 3 dage i værkstedet. Det ændrer sig løbende og det sidste år er vi mest i værkstedet. Vi fik tilbuddet om at komme til Danmark via skolen. Vi kunne også godt komme andre steder hen, men ville begge gerne til Danmark.

Lang tradition for udveksling
EUC Nord har en lang tradition for udveksling af snedkerelever med skolen i Herford. Således skal tre EUC Nord-elever tre uger til Herford fra d. 7. maj. Erfaringerne viser, at når først sprogbarrieren er brudt plejer både de tyske og danske elever hurtigt at finde sig til rette og bidrage med reelt arbejde. I nogle tilfælde opstår der venskaber på tværs af landegrænser og det er hændt at nogle af udvekslingseleverne er vendt tilbage og fået arbejde det sted de har besøgt gennem samarbejdet mellem Tischler-Innung Herford og EUC Nord.

Håndværkeruddannelse i udlandet
Uddannelseschef Hans Ulrik Møller fra EUC Nord er glad for at man udveksler elever med udenlandske skoler, og opfordrer flere til at gøre det:

- Et håndværk kan bruges overalt i verden, og man kan få meget ud af at tage en del af sin uddannelse i udlandet. Man får et andet perspektiv på arbejde og man får nogle spændende oplevelser og venskaber, som nogle gange er for livet. Vi har en ordning på erhvervsskolerne, som kan hjælpe at finde plads og få alt det praktiske på plads før man tager afsted. Det hedder PIU og har hjulpet mange elever på EUC Nord. Vi har bl.a. haft snedkerlærlinge på Hawaii.

På billedet ses de to piger fra venstre Anna og Sina på deres 2. dag hos Norisol i Frederikshavn.