EUC Nord-deltagere ved DM i Skills 2018

  22/01/18

DM i Skills 2018, de årlige danmarksmesterskaber for erhvervsuddannelser, finder sted d. 18. – 20. januar 2018 i MCH i Herning. EUC Nord har i år 5 deltagere, som du kan læse mere om herunder.




Møbelsnedker: 
Esben Kellemann Thomsen
Praktikvirksomhed: Brødrene Poulsen Inventarsnedkeri, Pandrup

Møbelsnedker Esben Kellemann Thomsen, som til dagligt arbejder i Pandrup hos Brødrene Poulsen Inventarsnedkeri,  deltog også sidste år, hvor han blev nummer 5. Det var en god oplevelse og Esben synes om det kick det gav at blive udfordret på sit fag.

- Sidste år var jeg også med til DM i Skills og der fik jeg virkelig udfordret mig selv. Den oplevelse vil jeg gerne have igen, og denne gang går jeg efter en bedre placering. Jeg ved, hvad der skal til, hvad der er svært og hvad det vil sige at skulle konkurrere i sit håndværk.

Esben har på forhånd fået årets opgave, og det er et skrivebord med faldskuffer og med en vipbar bordplade. Og han er allerede begyndt at træne i at lave de enkelte dele. Forberedelse betyder enormt meget, da opgaven skal løses på 22 timer fordelt over 3 dage.

- Jeg træner efter arbejde og i weekenderne. Så nørder jeg med planlægning, hvilken rækkefølge tingene skal laves i og hvordan man pænest laver arbejdet. Jeg føler mig allerede bedre klædt på end sidste år, og der er stadig nogle uger til konkurrencen. Inden vi starter har jeg lavet bordet mindst en gang i min træning.




Murer: 
Jonas Gade
Praktikvirksomhed: Murermesterne Tilm & Thomsen ApS, Hjallerup

19-årige Jonas Gade fra Vrensted er, sammen med de øvrige nordjyske murerdeltagere, i fuld gang med træningen op til konkurrencen i Herning. De træner alle på EUC Nord i Hjørring, hvor de vejledes af murerlandstræner Finn Pedersen.

Jonas har kvalificeret sig til DM i Skills ved at vinde regionsmesterskabet i Aalborg tilbage i 2017, hvorfor han er meget fortrøstningsfuld ift. at få en god placering når det går løs i Herning.

- Det er stort at få lov til at deltage i sit håndværk. Men jeg håber alligevel på, at det kan blive til en top 3-placering.

Jonas og de øvrige murerlærlinge kender allerede opgaven, som de skal lave til Skills. Derfor er der blevet knoklet med de små detaljer og ikke mindst tempoet, som bliver en væsentlig faktor når konkurrencen skydes i gang. De har 22 timer til at færdiggøre opgaven og når man det ikke, er chancen for at vinde ikke særlig stor.

NB. Muren bag Jonas på billedet er den mur, der skal bygges til konkurrencen.




Tømrer: 
Emil Frost Svendsen
Praktikvirksomhed: Finn A. Christensen, Frederikshavn

Emil Frost Svendsen er i gang med at sætte vinduer i en villa i Lendum, da vi møder ham. Ham og hans makker går ude i regn og rusk, men det ser ikke ud til at genere dem. Emil snakker, mens han arbejder

- Jeg glæder mig til at komme med til DM i Skills. Jeg har aldrig set det og jeg kender ikke nogen, som har været med. Men jeg tror det bliver spændende og sikkert også lidt hård. Jeg kom med ved at vinde regionalmesterskabet i Skive. Vi har snuset lidt til opgaverne i vores nørdeklub på EUC Nord, hvor vi er en flok tømrerlærlinge som mødes efter fyraften for at nørde med sjove tømreropgaver.

Emil skal i ilden i i alt 21 timer, hvor han skal løse 3 modulopgaver. De to af dem kender han på forhånd, og den sidste bliver en overraskelse. Konkurrencen er benhård og mange af deltagerne går i træningslejr i flere uger for at gøre håndværksevnerne knivskarpe til konkurrencen. Emil har fået fri i 2 uger op til konkurrencen og dem bruger han i en træningslejr samme med faglærer Leif Jensen fra EUC Nord.

- Jeg er ufattelig glad for al den hjælp og opbakning jeg har fået fra min arbejdsplads Finn A. Christensen i Frederikshavn. Jeg har fået fri 2 uger til træningslejr, og alle spørger interesseret ind til konkurrencen og mine forberedelser. Nogle af svendene har jeg hørt snakke om at leje en bus. Det er stort og gør mig meget glad for mine kolleger.




Personvognsmekaniker: 
Lucas Sander Pedersen 
Praktikvirksomhed: Brødrene Hosbond, Frederikshavn

20-årige Lucas Sander Pedersen skal i januar til DM i Skills i Herning og dyste om danmarksmesterskabet for personvognsmekanikere. Til hverdag er Lucas lærling hos Brødrene Hosbond I Frederikshavn, og han er færdiguddannet d. 20. januar – mens han er til konkurrence i Herning. Lucas er bosiddende i Aalborg, men kommer oprindeligt fra Skagen.

Efter at hans lærere på EUC Nord flere gange havde opfordret ham til at deltage i Skills-konkurrencen, tog Lucas imod udfordringen og var med til regionsmesterskabet. De to opgaver tog i alt 6 timer og da tiden var gået stod Lucas som vinder med direkte adgang til DM i Skills.

Hos personvognsmekanikerne består konkurrencen af 4 opgaver fordelt over 2 dage. Opgavernes indhold er ikke kendt på forhånd ej heller, hvilke biler der skal arbejdes på, men det tager Lucas helt roligt.

- Hos Hosbond arbejder vi både med Mazda og Ford og det er ikke noget problem for mig. Så jeg er helt rolig mht. hvilken bil vi skal arbejde på og, hvad de enkelte opgaver består af. Jeg er i øjeblikket i gang med at forberede mig til svendeprøve, og det tager jeg også som forberedelse til DM i Skills. Min arbejdsplads har desuden sponsoreret 2 kursusdage hos Autobranchens Udviklingscenter her i Frederikshavn. De ved rigtig meget og de kan helt sikkert klæde mig godt på til konkurrencen.

Hos Brødrene Hosbond er man selvsagt stolte over at have en dygtig lærling som Lucas, og man har da også planer om en tur til Herning for at støtte op om kollegaen.




Ernæringsassistent: 
Louise Christiansen  
Praktikvirksomhed: Rådhuscentret Frederikshavn Rådhus, Frederikshavn

24-årige Louise Christiansen er i lære i Rådhuscentret i Frederikshavn og da vi besøger hende, er hun i gang med at bage kringler til eftermiddagskaffen. Louis er i sit es og fortæller om sit arbejde mens hun smiler stort.

- Jeg er glad for mit arbejde og uddannelsen til ernæringsassistent passer mig fint. Mad har altid været min hobby og med den viden jeg får på uddannelsen, er jeg helt klar til fremtiden. Jeg tror ikke jeg skal være i køkkenet altid - jeg skal videre. Jeg er sådan en, der altid skal have udfodringer og måske vil jeg læse til diætist. Det skal bare være sjovt og udfordre mig.

Louise er for alvor blevet udfordret med sin deltagelse i DM i Skills. Hun har fået opgaven på forhånd og har trænet ihærdigt sammen med sin faglærer Sanna Iversen fra EUC Nord. 

- Opgaven handler om 'Det internationale grønne køkken' og jeg skal bl.a. lave mad til en børnehave, hvor nogle af børnene har lactoseallergi. Det skal jeg tage højde for i min menu samtidigt med at det skal smage godt og se appetitligt ud. Hele opgaven løber over 2,5 dag og den sidste dags opgaver kender jeg først på dagen. Jeg skal fremlægge for dommerne i de tre dage, og det skal nok gå fint.

Louise bor i Elling ved Frederikshavn sammen med kæreste og datter.