Htx på jagt efter mikroplastik

  09/09/16

Tirsdag den 6. september tog 1.AD fra Teknisk Gymnasium htx Frederikshavn en dag ud af skoleskemaet for at komme ud at sejle med den gamle dobbeltmastede træbåd W. Klitgaard. Årsagen til, at dagen blev sat af til en sejltur, var dog ikke kun for hyggens skyld. Vi skulle samle mikroplastik. Turen foregik med klassens biologi- og kemilærere Dinna Christensen og Mark Vestergaard.

Mikroplastik er noget, man for alvor har fået øjnene op for de sidste par år. Det findes i alt fra sæbe og kosmetik til tøj. Plastikken bliver eksempelvis brugt i produkter til at rense huden med. Den skrubbende effekt i eksempelvis hudplejeprodukter er noget plastikken giver.

Ja, der blev du snydt. Det er slet ikke sandkorn, men mikroskopisk plastik, du putter i ansigtet hver dag. Efter du har haft det i ansigtet, så skyller du det af, og det fortsætter ud i afløbet og kloakken. Du tænker sikkert, at dem inde på rensningsanlægget stopper plastikken, før det slipper ud i miljøet. Men det store problem er: det kan de ikke! Deres filtre kan ikke fange plastikken, fordi partiklerne er små, og de fortsætter derfor ud i havet. I havet har vi fødekæder, og de starter alle med plante- og dyreplankton. Dyreplankton spiser planteplankton, små havdyr spiser dyreplankton osv. Men fordi mikroplastikken har samme størrelse som planteplankton, så kan dyreplankton ikke kende forskel. Dyreplankton spiser derfor glad plastikken, til den er mæt. Så kører fødekæden, og til sidst ender plastikken i de fisk, vi spiser. 

Fordi alt det med mikroplastik er så nyt, kender man ikke meget til dens konsekvenser endnu, men man mener, at der er nogle stoffer eksempelvis: bromerede flammehæmmere, der sætter sig på plastikken. Det optager fisken i mavesækken, og derfor ender det i de fisk, som vi spiser.

Derfor arbejder vi med mikroplastik på htx. Vi lærer vigtigheden af at passe på vores miljø, og hvordan vi kan være med til at gøre vores for at redde det.

Der blev også tid til hygge og madpakker på Hirsholmene. 

Af
Sidse A Thim 1.AC – Htx Frederikshavn